1&2 Petrus | Bijbel in één jaar

Door Hadassa Stehouwer

Ook dit jaar heeft Open Doors weer een Ranglijst Christenvervolging 2016 gepubliceerd. Een lijst met 50 landen waar de meeste christenen vervolgd worden. Landen waar christenen niet kunnen zeggen dat ze in Jezus geloven. Ze worden vervolgd, gedood, gevangengenomen of mishandeld, als ze niet van hun geloof afstappen. Het is een realiteit waar ze elke dag mee te maken hebben.

Voor de christenen in Asia waar Petrus zijn eerste brief aan schrijft, was dit ook realiteit. Het nieuws ging rond dat ze steeds meer tegenstand kregen, omdat ze christen geworden waren. Als reactie op dit nieuws stuurt Petrus hen deze brief. Hij wil hen bemoedigen en raad geven voor de tijd die komt. Een tijd van angst en onzekerheid. Een tijd van vervolging en lijden. Hij zegt dit tegen hen:

Geliefde broeders en zusters, wees niet verbaasd over de vuurproef die u ondergaat; er overkomt u niets uitzonderlijks. Hoe meer u deel hebt aan Christus’ lijden, des te meer moet u zich verheugen, en des te uitbundiger zal uw vreugde zijn wanneer zijn luister geopenbaard wordt. Als u gehoond wordt omdat u de naam van Christus draagt, prijs u dan gelukkig, want dat betekent dat de Geest van God in al zijn luister op u rust. (1 Petrus 4:12-14)

Petrus boodschap is duidelijk. Lijden hoort bij het leven van een christen. Daar moet je niet van schrikken of wegrennen. Nee, je moet je verheugen! Hoe kan Petrus dit nu zeggen? Hoe kunnen deze christenen zich verheugen, als hen zo’n moeilijke tijd te wachten staat? Petrus geeft er een aantal goede redenen voor:

  1. Jezus moest zelf ook lijden

Petrus zegt dat je je niet hoeft te verbazen als je als christen moet lijden, omdat Jezus zelf ook heeft geleden. Hij is je erin voorgegaan. Als je dus lijdt, lijdt je niet zomaar. Je deelt namelijk in Zijn lijden. Het is onderdeel van je leven als christen en een eer om te mogen lijden voor het goede. (1 Pet.2:21-24)

  1. Je bent niet de enige die lijdt.

Als je lijdt, mag je je bedenken dat je niet alleen bent. Over heel de wereld zijn er andere christenen, die met hetzelfde te maken hebben. Door die gedachte mag je je sterken en weten dat je niet alleen staat (1 Pet. 5:9)

  1. God zelf zal in het lijden kracht geven.

God belooft dat Hij is met degenen die moeten lijden omdat ze in Jezus geloven. Hij zal je kracht geven en je sterk maken. Daardoor zal je niet onderuitgaan, maar blijven staan. (1 Pet.5:10)

  1. Er zal een eind komen aan het lijden.

Je mag je ook bedenken als je lijdt, dat het niet voor altijd zal zijn. Er zal een eind komen aan het lijden. Petrus heeft het zelfs over ‘een korte tijd’! Dan zal God zal recht doen. Wanneer dat zal zijn, weten we niet. Maar je mag zeker weten dat er een eind aan komt. (1 Pet. 4:5,5:10)

Wat een bemoediging en belofte voor iedere christen die met vervolging te maken heeft! Dat zijn een heleboel christenen. Vervolging hoort bij het leven van een christen. Maar wat moeten wij met deze boodschap van Petrus? Jij en ik wonen hier in Nederland. Je kunt op zondag zomaar naar de kerk gaan. Je kunt op Facebook aangeven dat je naar een christelijk evenement gaan. Het is geen probleem dat er een bijbel op het nachtkastje ligt. Christenvervolging lijkt maar iets wat ver van ons bed staat. Ver weg en ongrijpbaar.

Toch hoeft vervolging niet iets te zijn wat ver weg of ongrijpbaar is. Als vervolging bij het leven van een christen hoort, kan het jou en mij vroeg of laat ook overkomen. Je hoeft hiervoor niet bang te worden, om de redenen die Petrus hierboven geeft. Jezus is je voorgegaan in het lijden en veel andere christenen ook. God zelf zal je in het lijden bijstaan en er zal een eind komen aan het lijden.

Maar ook zolang je nog niet met lijden te maken hebben, kan vervolging dichterbij komen. Wees dankbaar voor de vrijheid die we hier in Nederland hebben. Kijk eens op de Ranglijst Christenvervolging 2016. Bid voor deze landen. Luister naar de verhalen van onze broeders en zusters die hiermee te maken hebben en bid voor hen. Op die manier kun je ook nu al delen in hun lijden. Onthoud daarbij goed dat God dichtbij is en dat Hij heeft beloofd dat er een eind aan het lijden zal komen.