Amos | Bijbel in één jaar

Door Amanda Lock

De profeten. Voor sommigen lastige bijbelboeken om te lezen, want hoe interpreteer je de profetieën van zoveel jaar geleden?

Amos is een profeet die als geen ander ingaat op het onderwerp ‘gerechtigheid’. Een onderwerp waar je (gelukkig) steeds meer over hoort. Het is ook een actueel onderwerp. Dichtbij: de vluchtelingen die wel of niet vriendelijk ontvangen worden in ons eigen Nederland. Maar ook verder weg: mensenhandel, slavernij en (misschien toch dichterbij dan je denkt) de seksindustrie, zijn nog steeds actief in onze wereld.

In dit bijbelboek zie je dat Amos namens God spreekt tegen het volk Israël en de landen eromheen. En dat zijn geen lieve woordjes. Het is confronterend en veroordelend. Amos 5:10-11 (BGT) bijvoorbeeld:

De heer zegt: … Jullie onderdrukken arme mensen, en pakken hun koren af. Daarom straf ik jullie.

Het volk heeft er een zooitje van gemaakt en God gebruikt Amos om duidelijk te maken dat dat niet is zoals Hij de wereld bedoeld heeft. Aan Amos de schone taak om het volk te vertellen dat God menselijk onrecht niet toestaat. In Amos 5:24 zegt God dit:

Laat liever het recht stromen als water, en de gerechtigheid als een altijd voortvloeiende beek.

Lees meer op bijbeljaar.nl/gemist [dag 198]

Het boek Amos bestaat niet alleen maar uit berispingen. Amos mag ook visioenen delen van genade en herstel. God belooft aan Israel dat er een nieuwe tijd komt. Een tijd van vrede en geluk waar Hij het land weer sterk zal maken.

Lees meer op bijbeljaar.nl/gemist [dag 200]

Ook al zijn de profetieën uit dit bijbelboek duidelijk gericht aan Israël, toch weet ik zeker dat we ons deze boodschappen ook nu moeten aantrekken. We weten dat het Koninkrijk van God gaat komen, we zien soms nu al tekenen van Zijn Koninkrijk op aarde. We weten dat als Jezus terugkomt alles goed zal zijn. Dan is er geen onrecht meer, geen haat of pijn. God belooft het in het laatste hoofdstuk van Amos aan Zijn volk Israël, maar het geldt voor ons allemaal. Er komt een nieuwe, betere tijd.

Dat wil niet zeggen dat we achterover kunnen leunen, lekker wachten op die nieuwe, betere tijd. We moeten ons net zo goed de confronterende woorden aantrekken. ‘Wij mensen’ maken er een zooitje van. Waarschijnlijk ben jij persoonlijk niet iemand die de slavernij in stand houdt, maar toch houden ‘wij mensen’ het in stand. En we kunnen er wel wat tegen doen. We kunnen als mensen op de bres staan voor onze medemens door bijvoorbeeld in actie te komen, geld te geven of zelf te werken tegen onrecht. Er zijn veel manieren, maar bidden kunnen we allemaal. Schrijvers voor Gerechtigheid schreef dit gebed wat we kunnen zingen ‘Heer vergeef ons’. Ons… Ja.