Filippenzen | Bijbel in één jaar

Door Jorden Dekkers

De brief aan de Filippenzen is één van de brieven van Paulus. Het is niet persé het bekendste boek uit de bijbel, meer eentje die onderschat wordt of snel gelezen. Ik wil in deze blog met jullie teruggaan naar de kern van De Filippenzen.

Toen ik aan dit Bijbelboek begon dacht ik bij mezelf: “Ik weet niet eens wat de moraal of boodschap is van dit boek.” Waar is de genade, liefde en moed die we zo hard nodig hebben? Ik kwam erachter, door een beetje research, dat het een heel mooi verhaal is, die de titel ‘Christus, ondanks alles!’ kan krijgen.

Paulus is gevangen genomen door de Romeinen, maar hij laat zich er niet van weerhouden het evangelie te verspreiden, hij gaat gewoon door via brieven. Eén van die brieven was bestemd voor de Filippenzen. Paulus roemt de Filippenzen voor de wijze waarop zij het geloof betuigen.

De eerste generatie christenen

De Filippenzen zijn een groep mensen uit de Romeinse staat Macedonië, in de stad Filippi: de eerste christelijke kerk van Europa (!). Dat is niet niks. Ze waren de eerste die in het verhaal van Christus geloofden. Dat betekent geen christelijke opvoeding, geen Bijbelkennis en andere normen en waarden dan die de rest van de familie en vrienden hadden. Dat betekent ook dat velen hun verleden achter zich moesten laten, moesten onderduiken voor de keizer of zelfs gevangen werden gezet. De christenen in Filippi en omstreken begonnen ondanks alles elkaar op te zoeken en samen te bidden en praten over Jezus. Het begin van de eerste kerk.

Christus, ondanks alles!

Als je de enige bent die christen is in je omgeving, dan kan dat best lastig zijn. Zelf ben ik 17 en ik herken me hier wel in. Ik zit op een christelijke middelbare school en ben niet de enige, maar soms voelt dat wel zo. Soms word je erop nagekeken en eerlijk, in sommige situaties wil je soms liever niet bekend staan als christen.

Deze brief aan Filippenzen is een aanmoediging. Heb je het gevoel dat je de enige bent of ben je thuis de eerste die christen is? Zoek anderen op, praat erover, ga naar events! Maar ga ook naar het huis van God, de kerk.

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 274]