Hosea | Bijbel in één jaar

Door Emmie Overbeek 

Ik kan intussen met een gerust hart zeggen dat ik mijn namenregister-dip heb overleefd. We got to Hosea! En dat is niet zomaar een Bijbelboek. Hosea krijgt namelijk in het eerste hoofdstuk best een gekke opdracht. In vers 2 staat:

God sprak tegen Hosea en zei: ‘Luister, Hosea. Zoek een vrouw die leeft als een hoer. Trouw met haar en krijg kinderen met haar. Want Israël lijkt op een hoer, het volk van Israël is ontrouw aan mij’.

Ik zou even slikken, als ik Hosea was. Toch deed hij het en volhardde hij in zijn opdracht. Maar God had met deze opdracht (gelukkig!) ook een bedoeling. Wat Hosea deed, was te vergelijken met hoe God tegenover het volk van Israël stond. Het volk was ontrouw aan God, ze vereerden afgoden en lieten God in de steek. Maar God deed het tegenovergestelde! Nicky Gumbel zegt er het volgende over:

‘God zoekt ons op als we op ons slechtst zijn, hij blijft ons opzoeken tot Hij ons voor Zich wint.’

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 201]

Hoe tof is dat! Ik moet zeggen, ik kreeg wel even een beetje een schuldgevoel. Mijn relatie met God is soms net als het volk van Israël. Ik jaag soms de verkeerde dingen na en zoek lang niet altijd God boven al het andere wat in mijn leven gebeurt. Maar Gods liefde laat nooit los!

In 1 Korintiërs 14:1a (ja, ik spring even een stukje vooruit, we zijn er bijna!) staat het volgende:

‘Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest.’

God zoekt ons op, wil een relatie met ons en laat nooit los. Maar Hij vraagt ons ook die liefde na te jagen, zoals Paulus in deze brief zegt. De tekst die ik net noemde is de visietekst van onze kerk. Elke zondag staart ‘ie je aan vanaf het podium. Onze kerk bestaat intussen al ruim tien jaar en soms merk je dat met de jaren het enthousiasme een beetje dooft. Maar dan lees je zo’n tekst! Ik dook eens wat dieper in het eerste stukje ‘jaag de liefde na’  en eigenlijk begint het bij het eerste woord.

Jagen: (dieren) proberen te vangen of (iets of iemand) proberen te verwerven.

Jagen doe je eigenlijk altijd samen. Vraag maar eens een boer, hoe hij zijn schapen vangt. Wedden dat ‘ie de boer te snel af is als hij alleen komt? Dus hij neemt een hond mee om te helpen of hij belt zijn buur om het probleem voor te leggen. En is het schaap gevangen? Dan zal hij dat ook sámen vieren!

Zo is het ook met de liefde (van God). In een kerk of gemeente, bij de Alpha-cursus, in je vriendengroep, dat zijn de plekken waar je de liefde van God met elkaar kunt delen. Het is als met het voorbeeld van de gloeiende kooltjes: als je een kooltje los in een bakje stopt, dan dooft hij langzaam. Als je dat kooltje bij meer gloeiende kooltjes legt, gloeit hij vanzelf mee.

Ik ga je niet vertellen dat je met een overspelige vrouw moet trouwen om de liefde van God te kunnen ontvangen. God gebruikte Hosea juist om iets duidelijk te maken: jaag de goede dingen na. God is op zoek naar jou, maar ben jij (nog) op zoek naar God?