Kolossenzen | Bijbel in één jaar

Door Martijn Kersloot

Het oplossen van zoekplaatjes in puzzelboeken ging me vroeger altijd goed af. Ik was meesterlijk goed in zoek de verschillen, vooral in van die super dikke vakantie-doe-boeken en kon daar echt heerlijk van genieten. Nu ben ik nog steeds bezig met zoeken, maar niet alleen maar in puzzelboekjes.

Terwijl Paulus in de gevangenis zit, schrijft hij deze hoopvolle brief aan de gemeente in Kolosse. Het blijft gek dat iemand in zo’n benarde situatie, want die gevangenissen in die tijd waren volgens mij geen pretje, mensen zoveel hoop in kan spreken.

22 Maar God zorgde ervoor dat er vrede kwam tussen hem en jullie. Want hij liet zijn Zoon mens worden, en sterven. En door de dood van zijn Zoon zijn jullie zonden vergeven. Zo zorgde God ervoor dat jullie heilig, goed en volmaakt voor zijn troon kunnen staan.
23 Maar dan moet jullie geloof wel sterk en krachtig blijven. Jullie moeten blijven vertrouwen op het goede nieuws dat verteld is aan jullie en aan alle andere mensen op aarde. Ik vertel dat goede nieuws als dienaar van God.

Kolossenzen 1:21-22 (BGT)
Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 277]

Bam! De kern van het christelijk geloof wordt hier in één vers even uitgelegd. Er zit alleen een maar aan: je moet blijven vertrouwen op het goede nieuws. Blijven vertrouwen, in de tijden dat het mee zit. Blijven vertrouwen, ook als het tegenzit. Blijven vertrouwen, zélfs als je in de gevangenis zit. Paulus laat zien dat het kan!

Als ik eerlijk naar mezelf kijk, heb ik soms een knipperlicht-vertrouwensrelatie met Jezus. Op sommige momenten vertrouw ik mijn hele leven aan Hem toe, maar op het andere moment weet ik niets meer zeker en blijft m’n vertrouwen achter. Ik blijf, net als wat ik in mijn vakantie-doe-boeken deed, maar zoeken. Maar Paulus roept ons op om tóch aan die vertrouwensband te werken. Maar hoe dan?!

1 Toen jullie gedoopt werden, zijn jullie samen met Christus opgestaan. Houd je daarom nu bezig met het hemelse leven. Want Christus is in de hemel. Hij zit naast God, aan de rechterkant.
2 Houd je bezig met de hemel, en niet met deze wereld.3 Want er is niets in deze wereld dat nog macht over jullie heeft. Als christenen horen jullie nu al bij de hemelse wereld van God. 4 Jullie leven is volledig verbonden met Christus.

Kolossenzen 3:1-4a
Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 280]

Zo dus. Zoals Nicky Gumbel het zo mooi omschrijft: ‘Als je dit opstandingsleven wilt leven, het leven dat Jezus mogelijk heeft gemaakt, moet je dit doen’. Richt je gedachten op hemelse zaken en niet op de aardse. Je leven is volledig verbonden met Christus, daar mag je ook in geloven! Probeer de aardse twijfel niet de overhand te laten nemen, maar richt je op het hemelse vertrouwen.

Jezus is dezelfde weg als ons gegaan. Hij heeft het opstandingsleven mogelijk gemaakt waardoor wij vol vertrouwen ons op het hemelse mogen richten. Wat er ook gebeurt in de wereld, we mogen ons puzzelboekje weg leggen en zien dat we allang gevonden hadden waar we naar op zoek waren.