Micha | Bijbel in één jaar

Door Pauline Mom

“Geef JIJ dan het goede voorbeeld!” Hoe vaak ik dat zinnetje wel niet heb gehoord. Na een ruzie met mijn jongere zusje bijvoorbeeld. “Jij weet beter, want jij bent ouder,” zei mijn moeder dan. Bloed-irritant vond ik het, waarom moest ik altijd het goede voorbeeld zijn, kon iemand anders dat niet doen?

We hebben allemaal goede voorbeelden nodig in ons leven. Mensen aan wie we ons op kunnen trekken, die voorleven of kunnen uitleggen wat het beste is voor ons. In de kerk wordt regelmatig gezegd dat wij als christenen het goede voorbeeld moeten zijn voor de mensen om ons heen. Maar zelf een goed voorbeeld zijn is soms nog best lastig. Want wat is het goede voorbeeld?

Micha was zo’n goed voorbeeld. Als profeet sprak God tot hem en gaf hij deze boodschap door aan het volk. En daarin nam hij geen blad voor de mond, hij protesteert tegen onrecht en hebzucht. Ook roept hij het volk (en dus ons) op om te leven zoals God dat wil, namelijk het volgende (hoofdstuk 6:8b):

Je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doentrouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 244]

Heel het boek Micha is een oproep van God voor recht. De wereld is niet rechtvaardig verdeeld maar God is een rechtvaardig God. Hij wil jou en mij gebruiken om dit recht te bereiken. God roept ons met deze tekst op het goede voorbeeld te zijn. Niet omdat wij het beter weten, of omdat wij ouder zijn maar omdat Hij door ons heen wil werken. Hij wil door ons heen het goede voorbeeld zijn. Zodat anderen hier beter van worden.

Wat mij opvalt is het zinnetje ‘…en nederig de weg te gaan van je God.’ Vaak als wij de term het ‘goede voorbeeld’ gebruiken, schept dit afstand.  Wij, die het goede voorbeeld geven,  zijn op een bepaalde vlak dan beter dan zij, die het goede voorbeeld nodig hebben. Het goede voorbeeld zijn geeft in die zin vaak ook een goed gevoel. Een voldaan gevoel.

Maar Micha beschrijft dat we NEDERIG de weg van God moeten volgen. Oftewel, wel het goede doen maar zonder daarvoor beloond te willen worden. Het feit dat wij het goede voorbeeld kunnen geven, komt namelijk helemaal niet door ons, maar door Gods genade. Hij geeft ons dat wat we nodig hebben om het goede voorbeeld zijn.

En dan roept God je ook nog op om trouw te zijn, oftewel er niet mee op te houden. Het geen eenmalige actie te laten zijn maar een levensstijl. Niet makkelijk!

Zonder Gods hulp lukt dit je niet. Daarom zegt Micha ook in hoofdstuk 3:8a:

Ik daarentegen ben vervuld van kracht, ik heb de geest van de HEER, ik ben rechtvaardig en ik heb de moed.

Doordat de geest van de Heer in Micha woont is Micha vervuld van kracht en lukt het hem rechtvaardig te leven. En het mooie is, diezelfde Geest woont ook in jou! Vraag Hem om je te helpen, zodat ook jij een goed voorbeeld kunt zijn. En niet omdat je ouder bent en beter weet, maar omdat God door jou heen werkt.

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 243]