Obadja | Bijbel in één jaar

Door Martijn Mom

Angst. Daar worstel ik al lang mee. Als kind kon ik zwetend wakker worden. Ik was dan bezorgd dat ik misschien ziek was, of dat ik er niet meer mocht zijn. Angst. Nog steeds word ik er ’s nachts wel eens mee wakker.

In Obadja krijgt Edom flink om de oren en dat is terecht ook. Edom is een volk dat ontstaan is uit Esau, de broer van Jakob. Jakob is een van de drie voorvaderen van het volk Israël. De broers Jakob en Esau, en later de volken Israël en Edom, wonen lange tijd dicht bij elkaar in de buurt. Maar ondanks dat kun je zeggen dat hun onderlinge contact nooit echt lekker van de grond is gekomen. Edom heeft flink gelachen omdat Israel onderuitging (v.12) en iedereen die ontkwam heeft Edom uitgeroeid (v.14). Edom is, ondanks hun gezamenlijke start, al heel lang vijand van Israël.

Het boek Obadja is een verdiende onheilsprofetie over Edom. De profeet heeft deze geschreven en de profetie is opgenomen in de Joodse bijbel. God maakt het volk Israël duidelijk dat Hij het onrecht heeft gezien wat Edom hen heeft aangedaan. Hij zegt tegen Edom: ‘wat jij hebt gedaan zal als een boemerang terugkomen en jouw eigen hoofd raken!’ (v. 15, the Message, vrij vertaald). God laat Zijn rechtvaardigheid zien en belooft dat Zijn koninkrijk zal regeren (v.21).

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 303]

Ik vind het best lastig als God zo’n onheilsprofetie over een volk uitspreekt. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is onze strijd niet meer met personen of volken. We hebben nog wel strijd met destructieve zaken in ons leven die teveel macht krijgen. (Efeziërs 6:12). Angst is voor mij al erg lang een vijand, net zoals Edom dat van Israël is in deze profetie. Heb jij ook een vijand die al lang mee gaat? Een vijand die jou het leven zuur maakt, en op jouw ondergang uit lijkt te zijn?

Het is geweldig om me voor te stellen dat God in Obadja mijn persoonlijke vijand, angst, aanspreekt! En dat geldt ook voor jouw vijand! De worsteling is nog niet altijd over, maar wij weten dat God die vijand gaat terugpakken. Wij mogen met God samen gerechtigheid brengen (v.21). Wat de vijand gedaan heeft zal als een boemerang terugkomen en het hoofd van die lelijkerd raken! Ik weet het zeker, ik heb zelfs een voorbeeld voor je:

Tijdens Soul Survivor is er best vaak voor mij gebeden. Ik heb toen zelf stukken van Gods liefde kunnen ervaren en dat joeg mijn angst op de vlucht (1 joh. 4:18). Later ben ik zelf in het ministryteam voor mensen gaan bidden. Wat ik daarin merk is geniaal! Vaak zijn degenen waarvoor ik bid ‘toevallig’ ook aan het knokken tegen angst. Omdat ik die strijd ken, kan ik uitdelen van wat God mij al gegeven heeft. Ik heb meerdere keren gezien dat God angst bij iemand omwisselde voor Zijn liefde, terwijl ik met hem/ haar bad. Geweldig toch!? Ik heb steeds minder angst, en hoe meer vrijheid ik ontvang, hoe meer ik kan uitdelen!

Ik vind dát Gods rechtvaardigheid: dat mijn genezen angst er nu voor zorgt dat anderen ook Zijn liefde gaan ervaren! Durf jij daar ook over na te denken, ook al worstel je al super lang met die ene vijand? Dat God rechtvaardigheid wil brengen in jouw eigen leven? En hoe Hij dat, samen met jou, in het leven van anderen wil gaan doen?