Prediker | Bijbel in één jaar

Door Amanda Lock

Een nieuw schooljaar is voor de meeste weer van start gegaan. Het is weer tijd om de boeken in te duiken, op te letten in de les en natuurlijk weer een heel stuk slimmer te worden. Na zo’n heerlijk periode van rust en vakantie ben je vaak ook weer extra gemotiveerd om aan de slag te gaan. Je hebt je nieuwe schoolboeken binnen en misschien zelfs al even doorgebladerd… Jij bent er klaar voor, kom maar op met al die moeilijke lesstof!

Prediker is een boek dat gaat over wijsheid en kennis. Het is geschreven aan/over Koning Salomo. Eén van de verhalen waar hij om bekend staat is dat Hij God één ding mocht vragen en dat hij toen vroeg om wijsheid. Dat vond God zo’n goed iets, dat Hij Salomo rijkelijk zegende (met meer dan alleen wijsheid!)

Het boek Prediker daagt je uit om slimmer te worden en te zoeken naar wijsheid en kennis. Maar… het boek geeft ook waarschuwingen. Niet alleen steeds meer wijsheid en kennis vergaren is goed, ook weten dat er een grens is, is belangrijk (dat weten is al een wijsheid op zich).

Nicky Gumble zegt er het volgende over.

Hoeveel wijsheid en kennis we ook hebben, we weten niets over de toekomst (7:14). Bovendien bestaat het gevaar van ‘te veel wijsheid’. Je kunt een ongezonde honger naar kennis hebben die losstaat van God en zo een vorm van hoogmoed wordt.

Alleen God weet alles. Vergeleken met Hem is onze wijsheid en kennis heel beperkt. Uiteindelijk ligt alles ‘in de hand van God’ (9:1). We moeten genieten van het leven en er het beste van maken. Pluk de dag! God geniet als jij geniet! Geniet van het leven elke dag weer. Elke dag is een geschenk van God. Maak er het beste van (9:7-9).

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 225]

Dat is nog eens een mooi advies, zo aan het begin van een nieuw schooljaar! We mogen weer een nieuw jaar investeren in kennis en wijsheid, dat is zelfs heel goed om te doen! We hebben in Nederland het voorrecht om dat te kunnen doen dankzij goed onderwijs. Maar deze wijsheid wil ik je toch ook vooral meegeven: GENIET van dit nieuwe schooljaar! Geniet van wat God je geeft en weet dat God de Gene is die álles weet! Naast dat we mogen investeren in eigen kennis, mogen we ook gewoon op Gods wijsheid vertrouwen en Hem volgen (al zou ik voor een toets of tentamen toch nog wel even de boeken in duiken ;)).

Een heel goed nieuw schooljaar!