Spreuken | Bijbel in één jaar

Door Amanda Lock

Eén van mijn hobby’s is bakken. Taartjes, cakejes, koekjes… en het daarna opeten is natuurlijk ook geen straf. Ik hou best wel van een beetje zoetigheid. Deze tekst uit Spreuken 18:8 (uit Bijbel in Gewone Taal) viel me dan ook meteen op:

“Mensen luisteren graag naar roddels, net zoals ze graag iets zoets eten.”

Ja… iets zoets eten klopt inderdaad in mijn geval. Maar hoe zit het met die roddels? Ik zal eerlijk toegeven dat ik graag ‘nieuwtjes’ hoor of vertel die eigenlijk nog geheim moeten blijven. En dat ik ook weleens iets onaardigs zeg of te horen krijg over iemand. In mijn hoofd klinken er altijd wel alarmbellen. Soms pas als het kwaad al geschied is. Of soms negeer ik ze bewust en vraag ik zelfs nog even door naar meer smeuïge details. Heel soms kan ik op tijd op m’n lippen bijten of m’n nieuwsgierigheid bedwingen en zeggen “ik wil het niet horen”.

Verspreid over het hele jaar hebben we het boek Spreuken gelezen. Het is een boek vol met – je raadt het nooit – spreuken. Sommige spreuken zijn zeer bekend, ook bij mensen die nog nooit de bijbel open hebben geslagen, bijvoorbeeld Spreuken 26:27a: “Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in.” Het boek is een opsomming van wijsheden en waarschuwingen.

Roddelen. Het is zo gebeurd. Met name over mensen die je pijn hebben gedaan of misschien wel over een werkplek waarvan je ontslagen bent, is het stiekem best lekker om te horen dat er ook bij hen iets mis gaat. Je voelt je er zelf beter door. “Ha, kan diegene dit of dat niet eens?” of “zonder mij wordt het daar een zooitje.”

Spreuken waarschuwt om je mond in de toom te houden. De bijbel vergelijkt op meerdere plekken de woorden uit je mond met een tweesnijdend zwaard. Je kunt er veel schade mee aanrichten, relaties voorgoed verpesten. En dat terwijl God ons vraagt om lief te hebben. Als we roddelen met klasgenoten, collega’s of vrienden, dan laten we niet echt veel liefde zien. En los daarvan: wat voor beeld roep je over jezelf af? Ben jij een vriend of vriendin waarop mensen kunnen vertrouwen? Of moeten mensen altijd bang zijn dat je hun geheimen doorverteld of achter hun rug om negatieve dingen rondbazuint? Roddelen veroorzaakt altijd ellende. Het is een gif. Gelukkig snappen ze dat ook in de niet-christelijke wereld. Kijk maar naar series als Gossip Girl of Pretty Little Liars. Leugens en roddels zorgen voor veel verdriet en pijn.

Een goed voornemen dus voor het nieuwe jaar: je mond in de toom houden! Als je aan een verhaal wilt beginnen dat niet zo liefdevol is, stop dan liever wat zoetigs in je mond. En doe eens wat vaker je vingers in je oren en zeg: “la la la, ik wil het niet horen”. Mijn vader zei altijd “als je niets aardigs kan zeggen, zeg je maar niets”. Ik ga die regel maar weer eens instellen…