1&2 Timotheüs | Bijbel in één jaar

Door Hadassa Stehouwer

Gaurika Singh. Zegt die naam je wat? Ze is een 13-jarige zwemster uit Nepal. Dit jaar was ze de jongste deelnemer op de Olympische Spelen in Rio. Best wel jong, als je het mij vraagt. Er komt toch echt wel wat kijken bij een wedstrijd op de Olympische Spelen. Daar heb je toch wel ervaring voor nodig. Je moet echt goed zijn en op het juiste moment kunnen presteren. Je moet tegen de druk kunnen. Is ze daar niet wat te jong voor om dat allemaal te kunnen?

Daar leek het wel op. Een paar minuten voordat de wedstrijd begon, bleef ze met haar nagel achter haar badpak hangen. Een gescheurd badpak was het gevolg ervan. Net voordat ze het water in moest. Wat een afgang, zul je denken. Was ze er maar nooit aan begonnen. Of had ze nog maar een paar jaar gewacht totdat ze wat ouder is. Dan gaat het haar misschien wat beter af.

Timotheüs zal ongeveer dezelfde gedachten hebben gehad over zichzelf. Hij is de jongste voorganger waar we in de bijbel over lezen. Hij was alleen in Efeze achtergebleven, terwijl Paulus was doorgereisd naar Macedonië. Timotheüs bleef in Efeze om daar de gemeente te leiden. Dat bleek nog niet zo’n gemakkelijke taak te zijn. Hij kreeg te maken met mensen die het geloof verlieten en de gemeente probeerden te misleiden. Daarnaast waren er mensen die op hem neerkeken. Ze vonden hem te jong voor de taak die hij uit moest voeren. Van een afstand ‘coachte’ Paulus Timotheüs in zijn werk. Hij schreef hem twee brieven vol met adviezen en aanwijzingen over hoe hij met deze situaties om moest gaan. Hij gaf hem tips over hoe hij leiding moest geven en hoe hij met de mensen om moest gaan die op hem neerkeken.

Sta niemand toe dat hij vanwege je jeugdige leeftijd op je neerkijkt, maar wees voor de gelovigen een voorbeeld in wat je zegt, in je levenswijze, in liefde, geloof en zuiverheid. (1 Tim. 4:12)

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 292]

Paulus zei Timotheüs dat hij het niet moet toestaan dat mensen op hem neerkeken vanwege zijn leeftijd. Hij moest hen juist het tegendeel bewijzen. Dat moest hij niet doen door tegen hen in gaan of met hen te gaan discussiëren. Wees juist een voorbeeld voor anderen, zei Paulus, al zijn ze veel ouder dan jou! Leef zoals God wil dat leeft. Niet in sommige dingen of op sommige momenten, maar elk moment, in alles wat je doet. Dan maakt het niet uit hoe oud je bent. Dan maakt het niet uit wat anderen over je zeggen of denken. Maar dan ben je, hoe jong ook, een voorbeeld voor hen. Je bewijst hen juist het tegendeel.

Dat is precies wat Gaurika deed. Zodra ze merkte dat haar badpak was gescheurd, pakte ze haar telefoon om haar coach te vragen wat ze moest doen. Na zijn advies veranderde ze snel van badpak en ging het water in. Met een grote voorsprong won ze de wedstrijd. Hoewel dit haar geen finale of medaille heeft opgeleverd, heeft ze toch iets belangrijks laten zien. Ze liet zich niet tegenhouden door haar jonge leeftijd. Ze was niet bang voor de druk of extra stress, maar bewees juist dat ze er tegen kon.

Hoe ga jij ermee om? Voel jij je wel eens tegengehouden door je leeftijd of de manier waarop mensen naar je kijken? Neem dan een voorbeeld aan Gaurika en volg het advies op van Paulus. Laat je niet tegenhouden doordat je jong bent. Laat mensen niet op je neerkijken. Maar leef zoals God wil dat je leeft. Dan ben je een voorbeeld voor anderen in alles wat je doet. Dan zullen ze niet op je neerkijken, maar een voorbeeld aan je nemen. Dan maakt je leeftijd niets meer uit.