Veertigdagentijd | Blogserie ‘Vieren’

In de kerk wordt een hele hoop gevierd: avondmaal, doop, Kerst, Pasen geboortes, bruiloften en ga zo maar door. Maar in de ‘kerkelijke agenda’ zijn een heleboel periodes en dagen waar we minder bewust bij stil staan. In deze serie blogs duiken we in deze momenten en ontdekken we hoe we die kunnen vieren. In deze eerste blog: de veertigdagentijd.

Het lijkt soms wel alsof half Nederland zich in februari verplaatst naar ‘onder de rivieren’ om carnaval te vieren. Van oudsher is dit uitbundige feest de opmaat naar de vastenperiode die erop volgt: de veertigdagentijd. Deze traditie komt oorspronkelijk uit de katholieke kerk, waar deze afgebakende tijd tussen Aswoensdag en Pasen bedoeld is als voorbereiding op het Paasfeest. maar inmiddels zien ontelbaar veel christenen de veertigdagentijd als een periode van (persoonlijke) bezinning, inkeer en gebed.

Dat klinkt natuurlijk mooi, en het is goed om een periode in het jaar uit te kiezen om bewust stil te staan bij God en wat je gelooft. Maar wat valt er nu precies te vieren? De veertigdagenperiode is een periode waarin veel christenen de tijd nemen om na te denken over hun dagelijks leven: zijn er dingen die hen afleiden van God? Hebben of nemen ze wel genoeg tijd om met Hem bezig te zijn? Allemaal dingen om over na te denken. Ik vind de veertigdagentijd juist een fijn duwtje in de rug om mijn christen-zijn om te zetten in actie! Vlak voor Jezus in het Bijbelboek Johannes het verhaal van de goede herder vertelt, zegt hij het volgende:

“Ik ben gekomen om jullie het leven te geven in al zijn volheid.” Johannes 10:10

De veertigdagentijd is een periode waarin je hierbij stil kunt staan. Met Kerst vierden we dat Jezus naar de aarde kwam en daarmee gaf hij ons toegang tot een fantastisch en heilig leven, met alles erop en eraan! Hier mogen we van genieten. Als ik ergens ontzettend van geniet deel ik dat graag met andere mensen. Ik zet een mooie foto op Instagram, deel een leuk verhaal op Facebook, stuur een Whatsappje naar mijn moeder (ja, echt) of praat er later over met vrienden. Daarmee vier ik als het ware dat moment. Dat leven in al zijn volheid waar Jezus het over heeft is ook iets wat je kunt vieren, juist tijdens de veertigdagentijd.

Bedenk eens waar jij in de veertigdagentijd kleine feestjes mee kunt bouwen in de levens van de mensen om je heen. Waar zou jij zelf blij van worden? En wat zou jij graag met anderen willen delen, zodat jouw veertigdagenfeestje zich verspreidt? Je hoeft het niet ingewikkeld te maken. Als je ervan houdt om te bakken, bak dan elke week iets lekkers voor iemand die je (niet zo goed) kent. Als je het gezellig vindt om te kletsen, ga dan een paar keer gezellig langs in het bejaardenhuis in je buurt voor een praatje. Mocht je veertig dagen lang iets willen doen in deze periode: stuur elke dag een kaartje naar iemand, bid veertig dagen voor iemand (of juist elke dag voor een ander persoon) of geef elke dag van de veertigdagentijd minstens één compliment per dag (ook aan mensen die je niet kent!).

Ik ga nog even nadenken over mijn veertigdagenfeestje, wat wordt het jouwe?