Ester | Bijbel in één jaar

Door Amanda Lock

Ester. Eén van mijn favoriete bijbelboeken. Misschien omdat ik er als klein meisje een soort sprookje van had gemaakt. Ester past in mijn hoofd in ieder geval prima naast Assepoester en Belle.

Er was eens een weesmeisje dat door haar oom werd opgevoed. Wanneer de koning van het land op zoek gaat naar een nieuwe koningin, laat hij alle mooie meisjes uit het land naar zijn paleis brengen. Ook dit weesmeisje, Ester genaamd, wordt uitgekozen. De koning laat al deze meisjes verwennen met een jaar lang aan schoonheidsbehandelingen en het komt hen aan niets te kort. Na een jaar mogen de meisjes naar de koning toe. De koning heeft al heel wat meisjes gezien, maar als hij Ester ziet voelt hij echte liefde en hij kroont haar als nieuwe koningin. Ze leefde nog lang en gelukkig. Nou ja… ongeveer dan.

Ester is Joods, maar haar oom Mordechai heeft haar op het hart gedrukt dit geheim te houden. En dat doet ze. Op een bepaald moment geeft koning Ahasveros een hoge positie aan een zekere Haman. De koning had bevolen dat iedereen voor Haman moest buigen, maar Mordechai weigerde dit te doen. Toen Haman ontdekte dat Mordechai Joods was, wilde hij alle Joden uitroeien. Om een lang verhaal kort te maken, kan Ester op het juiste vertellen dat ook zij Joods is en daarmee redt ze het hele volk! Ester heeft een bijzondere roeping op haar leven. Dankzij haar wijze oom Mordechai vervult ze haar opdracht met succes.

Weet je al wat jouw opdracht is? Voel jij je tot iets geroepen? God heeft een plan met jou! Het mooie is dat Hij je daarvoor de juiste tools al in handen heeft gegeven: een bepaalde kwaliteit of een talent of, in Esters geval, schoonheid. God geeft ook de juiste mensen om je heen om je te helpen je roeping te vervullen. Hij stuurt mensen op je pad (zoals de dienaren van de koning die haar uitkozen), spreekt wijze woorden door anderen (zoals haar oom Mordechai). Maar het vraagt ook iets van jou: kun jij luisteren naar de wijze mensen om je heen? Ben je bereid om je eigen talent te ontwikkelen? Ester kreeg eerst een jaar schoonheidsbehandelingen om nóg mooier te worden. Dat klinkt misschien niet direct als ‘heel hard werken aan je talent’, maar het gaat er om dat je wat je hebt gekregen ook meer kunt maken door erin te investeren. Ben je muzikaal? Neem les om nog beter te worden! Ben je zorgzaam? Volg een opleiding en leer nog beter om mensen te kunnen helpen. En zo is er voor iedereen wel iets.

Investeer, ontwikkel jezelf en sla de adviezen van de mensen om je heen niet in de wind. Het helpt allemaal mee om het plan dat God met jou heeft te kunnen volbrengen.

Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist [dag 345 t/m 348]