Waarom seks kopen ongelijkwaardig is

Gastblog door Willemijn de Jong, secretaris Exxpose

‘Ja maar, wat als het je zus was?’ Dat is de vraag die voor veel mensen het verschil maakt. Voor de vrouwen die ik ontmoet achter de rode ramen op de wallen, net zoals voor de felle voorstanders van prostitutie. Veel mensen in onze maatschappij roepen hard dat we het normaal moeten vinden dat er vrouwen werken in de prostitutie. Het is een vak dat we serieus moeten nemen, deze vrouwen mogen trots zijn op hun werk.

Ik was laatst op een symposium in De Balie in Amsterdam, waar ook de burgemeester van Amsterdam sprak. Het ging over het stigma (het negatieve oordeel) dat op prostitutie ligt. De eerste vraag die de presentatrice stelde aan de zaal van duizend mensen was: wie vindt prostituee een minderwaardig beroep? Ik stak als enige mijn vinger omhoog. Ik keek voorzichtig om me heen en ontmoette meewarige blikken. Hoe kon ik dat toch vinden? Maar toen de presentatrice de tweede vraag stelde, namelijk: ‘Vind je het een normaal beroep als je dochter het gaat doen?’, stak ook bijna niemand z’n vinger op. Geen enkele vrouw achter de ramen gunt haar ‘baan’ aan haar dochter. En alle liberale mensen in de grote stad, willen toch ook liever dat hun zus een fijne job heeft. 

Want gun je je eigen familie of jezelf dat je je geld moet verdienen met het bevredigen van – de behoeften van – mannen die je niet kent?

Gun je de mensen waar je van houdt een Post Traumatische Stress Stoornis? Niet voor niets geven de meiden die ik in Amsterdam achter de ramen ontmoet, als ik hen bezoek met Stichting Bright Fame, één voor één aan dat ze dit ook niet voor hun plezier doen. Er is altijd een nare reden dat ze zich gedwongen zien. Door een man, door een familie in Roemenië, door een heel laag zelfbeeld. 

Ik vind mezelf een feministe, en ik geloof dat er niets zo ongelijkwaardig is als een man die een vrouw kan betalen voor haar lichaam. Maar ook als christen geloof ik dat het onze taak is deze ongezonde seksualiteit te bestrijden. Omdat de meiden, net als jij en ik, waardige vrouwen zijn. Omdat ze talenten hebben en recht op een mooie toekomst. En omdat de mannen die hen bezoeken recht hebben op hulp. Ze verdienen liefdevolle seks waar ze niet voor hoeven te betalen. Zoals het bedoeld is.

Vind jij dat ook? Nou, we kunnen als Exxpose wel wat hulp gebruiken! Financieel, maar zeker ook aan mankracht! Ben jij goed in communicatie of wil je iets doen voor de mensen in de prostitutie in jouw stad? Wil je als man strijden voor de waarheid over prostitutie? Onderteken de petitie op ikbenonbetaalbaar.nl en kijk op http://exxpose.nl/doe-mee/ hoe je je kunt aansluiten bij Exxpose!