Exodus | Bijbel in één jaar

Door Emmie Overbeek

Ik vind bijbelleesroosters maar lastig. Sterker nog, ik heb er – denk ik – nog nooit eentje helemaal afgemaakt. Misschien ken je het wel, je begint aan zo’n rooster en strandt ergens tussen Exodus en Leviticus. Als je ook maar een beetje lijkt op mij, ben je geen fan van de namenregisters en de offer- of tempelvoorschriften. Toch zitten ze vol met extra hints van God en mooie boodschappen waar je ook nu iets mee kan! Dit jaar inspireerde Nicky Gumble (initiatiefnemer van bijbeljaar.nl) mij met één van die knipoogjes van God uit Exodus. In Exodus 5:29 staat: ‘Ik zal je een ontwerp laten zien van de tabernakel en alle voorwerpen die bij deze tent horen; houd je daar nauwkeurig aan.’ Eigenlijk geen bijzondere zin, toch? Nicky denkt daar anders over. Hij zegt:

God is de Herder die ons de weg wijst, tot in de details toe!

[Lees meer op www.bijbeljaar.nl/gemist – Dag 50]

De tabernakel zou Gods woonplaats worden, de plek waar God zou zijn, midden tussen de mensen van Zijn volk. Het was dus een ontzettend bijzondere plek! Na de tabernakel volgden er nog een aantal plekken waar God aanwezig was: de tempel, Jezus zelf, het lichaam van elke gelovige en de kerk.

In de tijd dat er één keer per jaar een hogepriester het Heilige der Heiligen mocht betreden, werd hij beschermd door middel van een touw. Als Gods aanwezigheid zo overweldigend zou zijn, kon hij gered worden door de mensen aan de andere kant van het gordijn. Gods aanwezigheid was voor mensen veel te heftig en kon zelfs dodelijk zijn. Op die manier werd de priester dus letterlijk weggesleept uit de overweldiging van God. En nu, in de tijd van Jezus’ opstanding, wil God in ons zijn! Geen touw zo sterk om ons daarvan te weerhouden.

God wil niet alleen je Herder zijn, maar ook je Gastheer en je Leidsman. Je bent uitgenodigd voor een (feest)maal bij God aan tafel én Hij belooft dat Hij altijd bij je zal zijn, zelfs in de diepe dalen (Psalm 23:4). Als ik meer in de Bijbel wil lezen, zegt God dus ook: ‘Ik zal je helpen, ik laat je zien wat voor jou werkt; hou je daar nauwkeurig aan.’

“Dus, Emmie, wat houdt jou tegen? Waarom probeer jij het zo vaak zelf? Waarom mag Ik het niet doen?” Ik realiseerde me dat God, via een van mijn minst favoriete Bijbeldelen, mij probeerde te leren dat ik af en toe gewoon omhoog mag kijken en het van Hem mag verwachten. In plaats van dat mijn tempelvrienden me uit die overweldigende aanwezigheid moeten trekken, trekt God me nog dichter naar zich toe.

En die bijbelroosters? Die zijn geloof ik toch best interessant.

Wil jij ook meer bijbellezen? Doe mee met het bijbeljaar of lees onze blogs!