Genesis | Bijbel in één jaar

Door Amanda Lock

Bijbelleesroosters, ik ben er vaker aan begonnen. Meestal begin je bij Genesis, dus die heb ik intussen al heel vaak gelezen. Vooral het verhaal van Jozef dacht ik nu wel goed te kennen. En, even tussen ons, toen ik weer aan zijn verhaal begon, dacht ik: ‘Pfff, niet alweer.’ De mails van Bijbeljaar.nl (door Nicky Gumbel, oprichter van Alpha Cursus) hielpen me om het verhaal toch weer eens op een andere manier te bekijken. Ik wílde zelfs graag verder lezen in Jozefs verhaal! Langzaam herkende ik dingen van mezelf in Jozef, zoals je kunt lezen in deze Genesis-terugblik.

Ik zie mezelf als een dromer, maar nooit zoals Jozef. Hij krijgt ’s nachts heel concrete dromen van God en weet ook nog wat ze betekenen!  Zelf ben ik meer een dagdromer. Je kent het wel, je krijgt een idee en kan daar uren in verdwalen. Bij sommige (maar lang niet alle) van die dromen merk ik dat het misschien ook wel eens Gods plan voor mijn leven zou kunnen zijn. Mijn eigen fantasie kan soms al flink uit de hand lopen…  Maar Gods plannen gaan vaak nog veel verder.

Als voorbeeldje: aanbiddingleiden. Toen ik 15 was leerde ik van een vriendinnetje wat akkoorden en leidden we samen de aanbidding op onze jeugdavonden. Of eigenlijk klungelden we wat aan en speelden vooral de liedjes die we zelf leuk vonden klinken (en enigzins konden spelen). Maar een paar jaar later vroeg een bevriend stel of ik de aanbidding wilde leiden op hun bruiloft. Ik had nog nooit met een echte band gespeeld, laat staan de aanbidding geleid op die manier! Ik had hier wel over gedroomd, het leek me te gek om te doen, dus ik nam de uitdaging aan. Door die ervaring durfde ik weer verder te dromen.

Later, als bezoeker op Soul Survivor bijvoorbeeld, droomde ik hoe het zou zijn om mee te zingen in de Soul Survivor band en om misschien zelfs wel de aanbidding te leiden. Ik durfde met niemand over die dromen te praten, want wie dacht ik wel niet wie ik was?

Ook Jozef droomde veel: hij ontving dromen van God die hem duidelijk maakte dat hij boven zijn broers zou komen te staan. Zijn broers waren jaloers en konden Jozef niet uitstaan, deze dromen vielen dan ook helemaal verkeerd bij hen. Uit jaloezie verkochten zijn broers hem. Jozef kreeg een aantal ontzettend zware jaren, maar wordt uiteindelijk – na de farao – de belangrijkste man van Egypte! Hij redt het land van de hongersnood en ja, zelfs zijn eigen broers buigen voor hem.

Nicky Gumbel haalde een belangrijke les uit het verhaal van Jozef:

Jozef kreeg een blik in de toekomst en hij zag wat God zou doen met zijn leven. Het is alleen niet altijd slim om iedereen over je dromen en visioenen over je leven te vertellen. Jozef was zeventien jaar oud (Gen 37:2). Hij was onervaren. Hij maakte de fout om iedereen over zijn dromen te vertellen. Omdat Jozef zo onverstandig was geweest om zijn broers te vertellen over zijn dromen, moest hij jaren van ontberingen en moeilijkheden doorstaan. God gebruikte deze jaren om zijn karakter te vormen en hem voor te bereiden op zijn levenswerk.

De wendingen van het verhaal lijken soms erg vreemd en toevallig. Maar door het hele verhaal zien we Gods betrokkenheid (zoals in Jozefs dromen) en uiteindelijk ontdekken we dat alles is gebeurd om Gods plannen te verwezenlijken (Gen. 50:20).

[Lees het hele stuk op www.bijbeljaar.nl/gemist – dag 18]

De die-hard-Soul Survivor-ganger, weet dat mijn droom is uitgekomen: ik heb een aantal jaar de aanbidding mogen leiden bij Soul Survivor. Maar, voordat dat gebeurde, heb ik veel lessen moeten leren over verantwoordelijkheid, je rol op het podium, dienstbaarheid en natuurlijk het aanbidding leiden zelf. God bereidde mij voor op wat komen ging! Dat is een proces wat zich steeds herhaalt, de dromen blijven komen en de lessen volgen als hun schaduw.

Dat betekent niet dat ik altijd precies weet wat me te wachten staat of waar God me wil hebben. Integendeel, soms snap ik er geen bal van. Jozef had waarschijnlijk ook een iets rooskleuriger beeld voor zich dan zijn gevangenschap. Toch kwam het allemaal goed. Ook wij mogen leren om God te vertrouwen, omdat Hij Zijn plan met jouw en mijn leven zal verwezenlijken. Hoe tof is dat!

Wil jij ook meer bijbellezen? Doe mee met het bijbeljaar of lees onze blogs!